6 Juni 2023  •  Nieuws  •  Frank Duivenvoorde

Een stukje Zuid-Frankrijk in de Culemborgse binnenstad

Dat Culemborg een fraaie historische binnenstad heeft is ondertussen wel bekend, maar de stad is ook om zijn mooie tuinen geliefd : de 17e eeuwse kruidentuin van het Jan van Riebeeckhuis, de tuin van het Weeshuismuseum en de Kasteeltuin zijn allemaal te vinden in de toeristische informatie van de stad en dan is daar ook nog het fraaie Zoggerpark aan de oostkant van de stad met zijn voliére en fonteinvijver. Aan dit rijtje kan inmiddels een vijfde bijzondere plek worden toegevoegd : de fraaie en bijzondere pastorietuin achter de Oud-Katholieke Kerk aan de historische Varkensmarkt, het oudste plein van de binnenstad. Deze tuin is nu voortaan open op de zaterdagmiddagen in de zomer vanaf 13.00 u.

Garnizoensgebouw en schuilkerk

Garnizoensgebouw en schuilkerk De plaats waar de tuin zich bevindt kent een bijzondere geschiedenis. Niet alleen bevond zich daar na de reformatie 250 jaar lang een rooms-katholieke schuilkerk, maar ook het eerste militaire tehuis in Nederland is er te vinden. Die schuilkerk kwam er om de kostbare spullen van de kerk te behoeden voor de beeldenstorm die rond 1570 over het land raasde. Daarvan resteert alleen nog de 16e eeuwse muur die ooit deel uitmaakte van het indertijd in haast opgetrokken gebouw. En het Garnizoensgebouw - dat er nog steeds staat - was één van de eerste Militaire Tehuizen om de soldaten bij Fort Spoel en Fort Everdingen wat gerief en ontspanning te bieden. Tegenwoordig kunnen de bezoekers aan het tuinterras daar koffie, thee en gebak afhalen

Restauratie

Met recht wordt de huidige tuin wel in de volksmond wel ‘de verborgen parel van de binnenstad van Culemborg’ genoemd want om de tuin te kunnen zien, moet er eerst door een lange gang gegaan worden van - wat tegenwoordig - de pastorie van de Oud-Katholieke Kerk is. Wie nieuwsgierig genoeg is om hier doorheen te wandelen zal daarna niet teleurgesteld worden. De kleurenpracht van zomerbloeiende planten en struiken en de barokke aankleding van de tuin met fonteinen en beelden roepen een mediterrane zuidelijke sfeer op die nog versterkt wordt door de eeuwenoude ommuring en de fraaie achtergevels van de gebouwen die het geheel omsluiten : een stukje Zuid-Frankrijk in de binnenstad van Culemborg. Niet onvermeld mag blijven dat deze prachtige plek door en voor de Culemborgers zelf is opgeknapt met behulp van vele vrijwilligers en zonder subsidie. Alles wat er in de tuin te zien is – tot en met de italiaanse fontein in de kruidenhoek– zijn schenkingen geweest van particulieren.

Bijenhotel

Vanaf een centrale plek blikt een fraai beeld van Sint Franciscus –- de tuin in. Aan deze patroon – die op 4 oktober (Dierendag) zijn feestdag heeft – is dit paradijselijke oord opgedragen. ‘Houden van dieren en respect voor de natuur’ is het motto van de vrijwilligers die zich door deze populaire heilige geinspireerd voelen. Nieuwste aanwinst (schenking) is namelijk een groot Bijenhotel met Insectenkamer om de wilde bijen en andere insecten een onderkomen te geven en te beschermen. Wie de tuin bezoekt kan tevens de kerk bezichtigen en de tweedehands boekenmarkt bezoeken en ook alles vragen over wat bijen nodig hebben om te overleven en hoe je een bijenhotel maakt. Schoolklassen en groepen belangstellenden kunnen in juni ook op afspraak door de week rondleidingen en informatie over de bijen krijgen bij Imker Frans Jacques ( tel nr. 06 12659191 buzzybees51@gmail.com) 

Waar:  Varkensmarkt 20

Wanneer : Vanaf juni opengesteld : Elke zaterdagmiddag tussen 13.00 u en 17.00 u