21 November 2023  •  Frank Duivenvoorde

Festival of Lessons and Carols in Culemborg

Het Culemborg Chapel Choir uit de West-Betuwe is er maar druk mee. De zestien mannelijke en vrouwelijke koorleden zijn nu volop aan het oefenen voor het in december aangekondigde ‘Festival of Lessons and Carols’.  Daarmee wordt vervolg gegeven aan een al jarenlange bestaande feestelijke – van oorsprong Britse - kersttraditie in de binnenstad van Culemborg.
Het ontstaan
Deze mooie Anglicaanse traditie ontstond in 1880 toen de Anglicaanse bisschop Edward Benson deze bijzondere kerstviering samenstelde voor de kerstavond om zeelieden in het Engelse district Cornwall uit de kroeg te houden en met succes. Naast het beroemde kerstverhaal van de Evangelist Lucas ( H. 2 vers 1 – 20 ) worden ook mooie teksten en poëzie over het thema ‘vrede in de wereld’ ten gehore gebracht, tussen de beroemde kerstliederen door. De eerste ‘carol ‘die altijd wordt gezongen is het
wereldberoemde ‘ Once in royal David's city ’.

Middag én avondeditie

Het Culemborg Chapel Choir voert dit jaar voor de zeventiende keer dit festival in de OKK uit. Er is zowel een middageditie als een avonduitvoering. Het koor staat onder leiding van dirigent Arian Ooievaar en voorganger is pastoor Frank Duivenvoorde.                                                                            Om helemaal in de kerststemming te komen wordt het publiek in de gelegenheid gesteld sommige van deze bekende liederen mee te
zingen.                                                                                                                       De toegang is vrij, deurcollecte om de onkosten ( o.a. verwarming van de kerk ) te bestrijden.   Van harte welkom !
‘Festival of Lessons and Carols’ in de Oud-Katholieke Kerk, aan de Varkensmarkt :

Middageditie zondagmiddag 17 dec. 14.00 -15.30 uur  - 
Avondeditie  zaterdagavond  23 dec. 20.30 - 22.00 uur

( Voor de echte liefhebbers van het Culemborg Chapel Choir :    Zondagavond 13 december om 20.00 u is er al een voorproefje van het festival te genieten in de Ned. Herv. Kerk van Tricht )