1 Mei 2023  •  Nieuws  •  Beheerder

Expositie ‘Van herfst tot lente’ Kunstetalage Maurik

Madara Mara Irbe komt uit Letland en is geboren in een kunstenaars familie. Haar grootouders en haar eigen  ouders zijn haar voorbeelden. Ze wil  de familietraditie voortzetten . Ze is met haar echtgenoot, die haar ondersteunt, naar Nederland gekomen. Door deze stap kan ze weer contact maken – zo schrijft ze – met haar ware eigen persoonlijkheid, die eerder niet aan het licht kon komen door totaal ander werk, waarin ze haar creatieve talent niet kon uiten. Toch zegt ze van haarzelf dat zij kunstenaar is in hart en ziel.

Voor Madara is  kunst bevrijding. Want met kunst kun je altijd openstaan voor jezelf en je eigen gevoelens, gedachten en ervaringen. Tijdens het creëren van kunst – zo schrijft ze -  vallen alle illusies en onwaarheden weg, omdat je jezelf bent, in onbeschrijfelijke vrede en in zekere zijn – in meditatie. Kunst kan ook een hulpmiddel zijn  voor zelfanalyse, vooral als je van je eigen levens pad bent afgedwaald, want kunst helpt je te begrijpen wat er met je gebeurt en helpt je terug te keren naar jezelf en je pad. Deze kunstwerken symboliseren haar eigen  innerlijke transformatie: van een onrustige en moeilijk te bevatten zielenreis naar opbeurende en bezielde emoties en vredige harmonie zelfs.

De  tentoonstelling  draagt zij op aan Nederland en de Nederlanders die haar geholpen hebben bij  deze prachtige transformatie.  Ze schrijft : “Deze tentoonstelling is aan jullie opgedragen. Hier wonend sinds eind augustus, begon ik de menselijke levenskunst te zien en begreep ik hoe de Schepper en de kunstenaar in jullie, bewoners van Nederland, wonen: jullie hebben niet alleen het vermogen om prachtige tuinen te onder houden, maar ook om warme en oprechte relaties met medemensen aan te gaan. De directe omgeving zoals die van  de West-Betuwe, heeft me enorm geholpen tijdens mijn overgangs – en transformatiefase van het leven : ik ging van herfst naar lente. Ik dank jullie allen uit de grond van mijn hart! 

Madara Mara Irbe

De tentoonstelling heet  “Van herfst tot lente: transformatie”.

Wanneer: 22 april – 27 mei

Waar: Kunst Etalage Maurik, Raadhuisstraat 42