11 Februari 2024  •  Frank Duivenvoorde

Voorjaarsconcerten in maart tot en met Eerste Paasdag 2024

Concertagenda voorjaar en Pasen binnenstad Culemborg e.o.

( Concerten georganiseerd door Stadsklooster Culemborg en/of Erven de Roos ) 

Zondagmiddag  10 maart 15.00 u Oud-Katholieke Kerk : Concert polyfone zang door het Georgische Vocale Mannen-Ensemble Dzmano bestaande uit vier Georgische zangers die prachtige traditionele liederen zingen over natuur, liefde, strijd en kerkliederen. Ze begeleiden zichzelf op de Panduri ( traditioneel Georgisch instrument ). De georgische polyfone zang is eeuwenoud en staat op de werelderfgoedlijst van immateriëel erfgoed. Kaarten a 15 euro in de voorverkoop bij boekhandel Tomey en - indien niet uitverkocht - een half uur voor aanvang van het concert (14.30 u zo. middag 10 maart ) bij de ingang van de kerk. 

Vrijdag 15 maart 20.30 uur Oud-Katholieke kerk                                                                                                          

SINT PATRICK met de Culemborgse folkgroep Maggies Wedding en whisky. Toegang vrij, de Roos-hoed gaat rond om de onkosten te bestrijden.

Zondagmiddag 17 maart 15.00 uur Oud-Katholieke kerk                                                                                                      

Vocaal Ensemble Marcantas zingt Engelse koormuziek onder leiding van Jan van den Berge onder de titel ‘Van Byrd tot Britten’.  Toegang gratis met vrije gift ( Over het programma :  Het programma volgt de rijke Engelse koortraditie van de 16e eeuw tot nu. De vierstemmige koorstukken worden aangevuld met instrumentale stukken voor klavecimbel en een aantal duetten.Op het programma staan veel bekende en soms ook minder bekende namen. Denk bijvoorbeeld aan toonaangevende componisten uit de zestiende eeuw zoals Tallis, Morley en Byrd. Verder hoort u romantische liederen van Vaughan Williams, de bezwerende mystieke klanken van Tavener en de prikkelende composities van Britten. De jongste componist die aan bod komt, is de nu 46-jarige Philip Stopford. En natuurlijk ontbreekt ook de grootmeester Henry Purcell niet in het programma, zowel in het koorwerk als in enkele duetten. Als afwisseling op de zangstukken speelt René Bouman een aantal werken op het klavecimbel. ) In Culemborg kunt u na afloop van het concert napraten onder het genot van een kopje koffie of thee met Engelse lekkernijen.)

Zaterdag 23 maart 15.00 u Oud-Katholieke kerk                                                                                  

PARTICIPATIEKOOR dementerenden/mantelzorgers met Ines Leijen en Monique van Dijk .                                         

Samen zingen verbindt. Dat geldt ook voor mensen die last hebben van Alzheimer en hun mantelzorgers. Er is vooraf flink geoefend. Kom beslist luisteren. De kerk is open vanaf 14.30 u, het concertje begint om 15.00 u. Toegang vrij.

Zondag 24 maart Grote- of Barbarakerk 19.00 u : Johannes Passion. Uitvoerenden : Barbaracantorij en Concerto di Fusignano o.l.v. Marijn Slappendel. Toegang vrij, deurcollecte

(Foto : Het Culemborg Chapel Choir zingt oktober 2023 een Choral Evensong in de Oud-Katholieke Kerk Culemborg)

Woensdag 27 maart 20.00 u : Choral Evensong door Evensong Culemborg in de Ned. Herv. Pieterskerk te Tricht. Toegang vrij, deurcollecte. 

Zaterdag 30 maart 16.00 u  Oud Katholieke Kerk  : Paasconcert van Kamerkoor Zingis onder leiding van Martin Kuijlenburg met begeleiding van het Nieuwe Lelie Strijkkwartet. Uitgevoerd wordt 'Die sieben letzten Worten unseres Erlösers am Kreuze'  van de componist Joseph Haydn. .) Kaarten kosten 10 euro en kunnen besteld worden  via  zingis.nl en/of info@zingis.nl  en  de QR-code op poster en flyer )

( Foto van Huub van Beurden : Kamerkoor Zingis met Strijkkwartet De Nieuwe Lelie onder leiding van Martin Kuijlenburg in de Oud-Katholieke Kerk maart 2023 tijdens de uitvoering van Joseph Haydn's 'Die sieben letzten Worten unserer Erlöser am Kreuze )

(Over dit programma: In opdracht van de bisschop van Cadiz schreef Haydn in 1785 dit werk voor de Goede Vrijdag. Het was de opdracht om de zeven Kruiswoorden op dramatische wijze in klank te schilderen. De bisschop bepaalde ook de orkestbezetting en de lengte van 10 minuten per deel. Joseph Haydn haalde die lengte niet helemaal en had ook niet eerder zoveel drama in zulke langzame tempi gecomponeerd. Dat hij hierin heel goed geslaagd is, blijkt wel uit het feit dat 'Die Worten unseres Erlösers am Kreuze' al snel in 3 versies werden uitgegeven. Naast de oorspronkelijke voor orkest maakte hij een bewerking voor piano en voor strijkkwartet. Pas 10 jaar later ontstond de versie voor koor en orkest.  )  Het Zingis kamerkoor o.l.v. Martin Kuijlenburg en het Nieuwe Lelie strijkkwartet combineren de versies voor koor en strijkkwartet. Doordat het ensemble dit nu al een aantal jaren op Stille Zaterdag uitvoert, is een verdieping ontstaan die de luisteraar hopelijk niet onberoerd laat.

Zaterdag 30 maart 20.30 uur Synagoge                                                                                                                                 Concert georganiseerd door Erven de Roos met de cellist PETER WILMS

Zondagmiddag  31 maart 16.00 (- 16.45 u )  Oud-Katholieke Kerk : 

                                         

Het Gregoriaans Koor Utrecht onder leiding van dirigent Anthony Zielhorst zingt in een feestelijke Paasvesper. Deze Vesperviering bestaat uit een reeks gezongen psalmen, het rijkversierde Paasgezang Haec Dies, de Paashymne Ad cenam Agni providi en de jubelzang van Maria, het Magnificat.

Toegang vrij, deurcollecte om de onkosten te bestrijden.