1 Mei 2023  •  Bezinning  •  Beheerder

Bekroonde film over leven monniken op berg Athos

De film die hieronder wordt beschreven is in het Nederlands en in het Oekraiens ondertiteld. We vragen een kleine toegangsprijs van 10 euro aan de mensen exclusief zaalverhuur. Dit geld zal gebruikt worden om  Oekraïense families te helpen. Namens de Raad van Kerken Culemborg van harte welkom om deze unieke documentaire te komen bekijken. De opbrengst van de verkoop van de entreebewijzen is voor Oekraiense gezinnen die te lijden hebben onder de oorlog.  

Op dinsdagavond 16 mei organiseert de Raad van Kerken in samenwerking met de Oekraiense Katja Novikova een non-profit filmvoorstelling van de unieke documentaire ‘Where are you Adam ?‘ die gaat over het leven in de Grieks-orthodoxe kloosters op de berg Athos in Griekenland. De documentaire had al eerder een film première in Amsterdam, (De Balie op 4 Augustus 2022 ) en was ook al te zien in diverse filmhuizen zoals in  Den Haag, Middelburg, Leeuwarden, Groningen, Gouda, Venlo  en Sittard.

De openingsscène toont een donkere kapel. Er klinkt ingetogen gezang en er brandt enkel kaarslicht. Een ander beeld toont wuivende maïs in de wind. Er klinkt een stem. Deze zegt: “Wat is het prachtig om te beseffen dat je in het leven je eigen kruis draagt.” De camera observeert en toont beelden van de twee belangrijkste aspecten van het leven van de monniken: bidden en werken. In het klooster Dochiariou op Athos maken de monniken groenten schoon en snijden ze een enorme vers gevangen vis doormidden. Ook draaien ze cement in een betonmolen voor een muur die tegen de zee moet beschermen. Verder zie je ze timmeren, smeden, brood bakken en de olijfoogst verwerken. Eèn monnik zorgt voor de ongelofelijke hoeveelheid aanwezige katten. De extreme fysieke arbeid wordt afgewisseld met gebed.

De camera filmt van dichtbij de gelofte van een monnik. Hegumen Gregry legt zijn handen op het hoofd van de jongeling, biedt hem sandalen aan en knipt zijn haren af. “Jij treedt in via mijn handen, hoofd en hart.” Het Kyrie Eleison klinkt. Er is rust en stilte, zowel onder de monniken als in de filmmontage, wat voor een intense beleving zorgt. Je kabbelt als kijker mee op het ritme van wind en zee.

Hoofdpersoon in de documentaire is Hegumen Gregry. Hij is het meest aan het woord en praat in opmerkelijke openheid over zijn worstelingen en angsten. Zijn tranen vloeien veelvuldig. Het einde van zijn leven valt hem zwaar. “Goede werken worden slechts met pijn en moeite voltooid. Ik blijf tot mijn laatste adem in het klooster.” En even later: “Ik hoef het hoe en waarom niet te begrijpen. God weet het. Ik draag mijn lot met geduld. Dat heb ik hier op de berg geleerd.”

De monniken vieren Pasen. Het feest van de wederopstanding is ook binnen de Oost-Orthodoxe kerk het belangrijkste feest. Er zijn bezoekers en er wordt een grap uitgehaald met een ei van steen. Even later sneeuwt het. Een monnik speelt piano. En passant wordt de filmtitel verklaard. “In het paradijs heeft God aan Adam gevraagd waar hij was. Berouw is de enige weg terug naar Christus.”

Where are you, Adam? laat je intiem en dichtbij getuige zijn van een verborgen wereld. Zo intiem zelfs, dat het soms bijna ongemakkelijk wordt. Bovenal mag je als kijker voor even onderdeel zijn van de levenssfeer van de monniken. Een uniek voorrecht.

                                                                                                                   

Waar : Oud-Katholieke Kerk Culemborg, Varkensmarkt 18                                                                               

Wanneer :  Dinsdag 16 mei ’s avonds om 20.00 u.                                                                                           

Toegangsprijs : 10 euro ( contant te voldoen bij aanvang van de voorstelling aan de ingang van de kerk )