12 Februari 2024  •  Frank Duivenvoorde

Aswoensdagviering Woensdag 14 februari : start Veertigdagentijd

Welkom bij de Aswoensdagvieringen in de Culemborgse binnenstadskerken

Met Aswoensdag begint de vastentijd, tijd van bezinning en inkeer.Op die dag erkennen we  speciaal onze eigen kwetsbaarheid, we roepen de naam op van God,We verbranden met de palmtakken van vorig jaar symbolisch ons verleden, We luisteren naar bevrijdende woorden, we tekenen ons met as, en we krijgen een opdracht mee voor de komende veertig dagen.

Waarom vasten/minderen we veertig dagen?
Veertig verwijst naar de zwangerschap, veertig weken, zolang is er nodig om te groeien voor
een kindje geboren wordt.  Veertig jaren zwierf het Joodse volk door de woestijn, op weg naar het beloofde land. In die veertig jaar brak tenslotte de vrijheid door en : Jezus bleef veertig dagen in de woestijn, en daarna brak zijn eigenlijke geboorte door want daarna begon zijn openbaar leven.

En daarom krijgen we nu veertig dagen de tijd om te leren in zien, dat ons leven eindig is, kwetsbaar en kan breken, maar dat toch de dood niet het laatste woord heeft. Veertig dagen, omdat je niet ‘zomaar’ geloven kunt dat liefde sterker is dan de dood, dat mensen uit de dood kunnen opstaan. Dat gaat met vallen en opstaan maar het is wel het geloofsmysterie waar het grootste Christelijke feest van het jaar - namelijk  Pasen - over gaat.  Doet U mee met deze spirituele reis naar binnen ? Van harte welkom op Aswoensdag in de kerk als start van onze spirituele reis in de Veertigdagentijd op weg naar Pasen.  

Waar kunt U dit meemaken ?

R.K. - Barbarakerk  Markt 50 : Eucharistieviering 19.00 u

Oud - Katholieke Parochie, Varkensmarkt 20, Eucharistieviering 19.30 u

Grote- of Barbarakerk : Protestantse dienst om 19.30 u. 

( Aswoensdagviering in India : foto KRO-NCRV )